Wat veel mensen niet weten, is dat bijen naast honing nog een heel belangrijk product maken namelijk, propolis. Dit is een kleverig groenachtig bruine substantie, die bijen maken van boomharsen. Ze verzamelen harsen uit bladknoppen en boom sap, voornamelijk uit naald bomen of groenblijvende bomen, waarna ze deze mengen met bijenwas, honing en spijsverteringsenzymen uit hun maag.
Waar bestaat propolis uit?
Het door de bijen geproduceerde Propolis bestaat uit hars (50%), was (30%), etherische oliën (10%), stuifmeel (5%) en andere organische verbindingen (5%). Het bevat belangrijke vitamines, zoals vitamine B1, B2, B6, C en E, evenals mineralen zoals magnesium (Mg), calcium (Ca), kalium (K), natrium (Na), koper (Cu), zink (Zn), mangaan (Mn) en ijzer (Fe). Het bevat meer dan 300 verbindingen waarvan de meerderheid in de vorm van polyfenolen (antioxidanten). Antioxidanten zijn belangrijk voor het bestrijden van ziekten en beschermen ons tegen infecties in het lichaam.
Propolis wordt al lang gebruikt
Duizenden jaren geleden gebruikten oude beschavingen de Propolis al omdat ze de geneeskrachtige eigenschappen herkende. Grieken gebruikten het om abcessen te behandelen en Assyriërs zetten het op wonden en tumoren in om infecties te bestrijden en het genezingsproces te helpen. De bijen zelf gebruiken het om dode indringers of ongedierte te balsemen zodat de bijenkorf niet kan worden geïnfecteerd. Daarom gebruikte oude Egyptenaren het ook om mummies te balsemen.
Onderzoek zegt niet alles?
De samenstelling van propolis kan variëren, afhankelijk van de locatie van de bijen en tot welke bomen en bloemen ze toegang hebben. Dat maakt het voor onderzoekers lastig om algemene conclusies te trekken over de voordelen voor de gezondheid. Dit door bijen geproduceerde product uit Europa heeft bijvoorbeeld niet dezelfde chemische samenstelling als uit Brazilië.
Wat wetenschappelijk onderzoek zegt
Van Propolis wordt gezegd dat het antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Wetenschappelijk onderzoek is slechts beperkt uitgevoerd. Dat betekent dat onderzoekers niet precies waarom, maar het bijenproduct lijkt bescherming te bieden tegen sommige bacteriën, virussen en schimmels. Propolis heeft een speciale verbinding genaamd pinocembrin, een flavonoïde die fungeert als een antischimmelmiddel. Deze ontstekingsremmende en anti microbiële eigenschappen maken het product nuttig bij wondgenezing. Een onderzoek wees uit dat dit bijzonder product mensen met traumatische brandwonden sneller kan helpen genezen door nieuwe gezonde celgroei te versnellen.
Waarvoor bijen Propolis gebruiken?
Door de binnenkant van de bijenkorf te coaten met propolis, houden bijen hun bijenkorf beschermd tegen de verspreiding van bacteriën en schimmels. De hars steriliseert en desinfecteert de bijenkorf en is een van de krachtigste anti microbiële stoffen in de natuur.
Waarvoor mensen Propolis gebruiken?
Propolis wordt ook door mensen gebruikt vanwege zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en om het immuunsysteem te versterken. Het kan worden toegepast als een huid crème voor eczeem en psoriasis, of worden gebruikt in zeep en cosmetica. Voor psoriasis heeft het een helend effect. Lees ons artikel over psoriasis voor meer informatie. Voor behandeling van vele huidklachten heeft LR Aloe vera crème verrijkt met propolis. De aloe propolis crème is een veel gebruikte crème bij huidproblemen waarbij er geen open wond is.